O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Uniwersalna maść z nagietka dobra na wszystko! - Zdrowie i uroda

Sucha cera, nie ważne czy to jest twarz, dłonie czy stopy, trądzik lub rozstępy to problemy, których każda z nas marzy żeby się pozbyć. Kupując kosmetyki można poniekąd zaradzić tym niedoskonałościom, ale oprócz dobrych składników, musimy też wcierać w siebie te złe, takie jak konserwanty, barwniki czy silikony. Na szczęście jest pewien bezpieczny specyfik, który będzie pomagał na wszystko. To cudowna maść z nagietka.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
marmir83 (1034 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
1 271
Czas czytania:
1 357 min.
Kategoria:
Zdrowie i uroda
Autor:
marmir83 (1034 pkt)
Dodano:
1160 dni temu

Data dodania:
2022-05-08 18:25:47

Lecznicze właściwości nagietka były już znane w starożytności. Calendula officinalis ma wyraziście piękne, otwierające się rano pomarańczowe kwiaty, a sama łacińska nazwa wzięła się od kalendarza. W dawnych czasach twierdzono, że nagietek lekarski „liczy kolejne dni”. I jest z nami nadal jako niezwykle popularna roślina z rodziny astrowatych, której pochodzenia należy szukać w rejonie Morza Śródziemnego.

 

Nagietek lekarski (fot. pixabay.com)

 

Owa maść zaradzi wspomnianym na wstępie problemom, dlatego warto ją mieć we własnej kosmetyczce. Tym bardziej że jej zrobienie jest bardzo proste. Nie ma ona w swoim składzie konserwantów, barwników czy silikonów, wygładza i zmiękcza skórę, nawilża ją dogłębnie, świetnie radzi sobie z trądzikiem i rozstępami.

 

Do jej wykonania potrzebne są tylko 3 składniki: oliwa z oliwek, suszone kwiaty nagietka oraz wosk pszczeli.

 

RADA! Wybieraj zawsze oliwę z oliwek z wyższej półki, aby maść z nagietka była jak najlepszej jakości.

 

Wykonanie:

  1. Kilka kwiatów nagietka zalej oliwą z oliwek i odstaw w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słoikiem (tak powstaje macerat).

  2. Po upływie 2 tygodni przecedź oliwę.

  3. Podgrzej 90 ml oliwy z oliwek w kąpieli wodnej.

  4. Dodaj 10 g wosku pszczelego.

  5. Maść będzie gotowa gdy wosk się rozpuści.

  6. Po rozpuszczeniu wosku przelej całość do sterylnego pojemnika.

  7. Opcjonalnie możesz dodać 5 kropli olejku eterycznego lawendowego.

 

Data przydatności maści to 6 miesięcy. Nie wymaga przechowywania w lodówce.

 

Pamiętaj, aby opisać opakowanie zaznaczając datę sporządzenia maści oraz okres przydatności do użycia.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Uniwersalna maść z nagietka dobra na wszystko!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

re
927 dni temu

A znacie jakieś domowe sposoby na zaparcia u osób starszych? Czy coś z tego - https://arkadiacare.pl/domowe-sposoby-na-zaparcia-u-osob-starszych ?
Na co trzeba zwrócić uwagę, żeby było dobrze? Podpowiedzi, sugestie?
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora marmir83

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 109 dni temu

liczba odwiedzin: 296

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 122 dni temu

liczba odwiedzin: 436

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 415 dni temu

liczba odwiedzin: 614

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 417 dni temu

liczba odwiedzin: 584

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 443 dni temu

liczba odwiedzin: 753

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 457 dni temu

liczba odwiedzin: 760

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 716 dni temu

liczba odwiedzin: 1077

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 745 dni temu

liczba odwiedzin: 643

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 879 dni temu

liczba odwiedzin: 757

Polecamy podobne artykuły

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4126 dni temu

liczba odwiedzin: 5328

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4382 dni temu

liczba odwiedzin: 9427

Teraz czytane artykuły

autor:marmir83(1034 pkt)

utworzony: 1160 dni temu

liczba odwiedzin: 1271

autor:aragorn136(24997 pkt)

utworzony: 3569 dni temu

liczba odwiedzin: 5623

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 4443 dni temu

liczba odwiedzin: 23282

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4131 dni temu

liczba odwiedzin: 9769

autor:katarzynajaroszewska(363 pkt)

utworzony: 908 dni temu

liczba odwiedzin: 920

Artykuły z tej samej kategorii

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3893 dni temu

liczba odwiedzin: 30582

autor:foxisblack(31 pkt)

utworzony: 3272 dni temu

liczba odwiedzin: 5462

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 2086 dni temu

liczba odwiedzin: 9158

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 490 dni temu

liczba odwiedzin: 921

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3521 dni temu

liczba odwiedzin: 23285

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4382 dni temu

liczba odwiedzin: 9427

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2068 dni temu

liczba odwiedzin: 5215

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4431 dni temu

liczba odwiedzin: 9489

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3378 dni temu

liczba odwiedzin: 6640

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.092

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję