O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto ze śliwkami - Przepisy

Sierpień to również sezon śliwek węgierek. Warto wówczas przeistoczyć się w cukiernika, by zrobić pyszne, kruche ciasto z tymi owocami. To nic trudnego.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16442 pkt)
Ilość odwiedzin:
3 431
Czas czytania:
3 596 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16442 pkt)
Dodano:
3977 dni temu

Data dodania:
2014-08-14 18:23:48

Składniki:

  • 3 szklanki mąki;

  • 5 łyżek cukru;

  • 5 żółtek;

  • cukier waniliowy;

  • 2 łyżeczki proszku;

  • 1 kostka margaryny Kasi;

  • 2-3 łyżki śmietany;

  • śliwki (około 70 dag).

 

Wykonanie:

 

Najpierw zagniatamy ciasto (jak na kruche). 1/5 ciasta zamrażamy, resztę schładzamy. Wykładamy blachę ciastem i następnie układamy owoce. Ubijamy pianę z białek, dodajemy szklankę cukru, 2 małe budynie i mieszamy. Teraz wlewamy na ciasto i owoce. Ścieramy pozostałe ciasto.

 

Całość pieczemy 50-60 minut w temperaturze około 200 stopni. Jest możliwość oddzielnego podpieczenia ciasta ze śliwkami około 30-35 minut w temp. 180 stopni, a później dodania piany i pieczenia 30-40 minut w temp. 120 stopni.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto ze śliwkami

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 89 dni temu

liczba odwiedzin: 221

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 115 dni temu

liczba odwiedzin: 285

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 123 dni temu

liczba odwiedzin: 286

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 151 dni temu

liczba odwiedzin: 287

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 187 dni temu

liczba odwiedzin: 261

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 203 dni temu

liczba odwiedzin: 317

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4235 dni temu

liczba odwiedzin: 7698

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 258 dni temu

liczba odwiedzin: 875

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 270 dni temu

liczba odwiedzin: 380

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3977 dni temu

liczba odwiedzin: 3431

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 453 dni temu

liczba odwiedzin: 489

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 4052 dni temu

liczba odwiedzin: 5910

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4314 dni temu

liczba odwiedzin: 3558

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 2695 dni temu

liczba odwiedzin: 28954

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3112 dni temu

liczba odwiedzin: 3341

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2105 dni temu

liczba odwiedzin: 5944

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4068 dni temu

liczba odwiedzin: 12172

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4022 dni temu

liczba odwiedzin: 45503

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4443 dni temu

liczba odwiedzin: 22957

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4424 dni temu

liczba odwiedzin: 36686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4383 dni temu

liczba odwiedzin: 86408

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3783 dni temu

liczba odwiedzin: 6021

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2020 dni temu

liczba odwiedzin: 3718

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.697

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję