Składniki:
-
3 szklanki mąki;
-
5 łyżek cukru;
-
5 żółtek;
-
cukier waniliowy;
-
2 łyżeczki proszku;
-
1 kostka margaryny Kasi;
-
2-3 łyżki śmietany;
-
śliwki (około 70 dag).
Wykonanie:
Najpierw zagniatamy ciasto (jak na kruche). 1/5 ciasta zamrażamy, resztę schładzamy. Wykładamy blachę ciastem i następnie układamy owoce. Ubijamy pianę z białek, dodajemy szklankę cukru, 2 małe budynie i mieszamy. Teraz wlewamy na ciasto i owoce. Ścieramy pozostałe ciasto.
Całość pieczemy 50-60 minut w temperaturze około 200 stopni. Jest możliwość oddzielnego podpieczenia ciasta ze śliwkami około 30-35 minut w temp. 180 stopni, a później dodania piany i pieczenia 30-40 minut w temp. 120 stopni.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Ciasto ze śliwkami
Więcej artykułów od autora pj
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.101