
Składniki:
-
3 szklanki mąki;
-
5 łyżek cukru;
-
5 żółtek;
-
cukier waniliowy;
-
2 łyżeczki proszku;
-
1 kostka margaryny Kasi;
-
2-3 łyżki śmietany;
-
śliwki (około 70 dag).
Wykonanie:
Najpierw zagniatamy ciasto (jak na kruche). 1/5 ciasta zamrażamy, resztę schładzamy. Wykładamy blachę ciastem i następnie układamy owoce. Ubijamy pianę z białek, dodajemy szklankę cukru, 2 małe budynie i mieszamy. Teraz wlewamy na ciasto i owoce. Ścieramy pozostałe ciasto.
Całość pieczemy 50-60 minut w temperaturze około 200 stopni. Jest możliwość oddzielnego podpieczenia ciasta ze śliwkami około 30-35 minut w temp. 180 stopni, a później dodania piany i pieczenia 30-40 minut w temp. 120 stopni.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję