O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto ze śliwkami - Przepisy

Sierpień to również sezon śliwek węgierek. Warto wówczas przeistoczyć się w cukiernika, by zrobić pyszne, kruche ciasto z tymi owocami. To nic trudnego.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16568 pkt)
Ilość odwiedzin: 3 464
Czas czytania: 3 629 min.
Kategoria: Przepisy
Dodano: 4022 dni temu [2014-08-14]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki;

  • 5 łyżek cukru;

  • 5 żółtek;

  • cukier waniliowy;

  • 2 łyżeczki proszku;

  • 1 kostka margaryny Kasi;

  • 2-3 łyżki śmietany;

  • śliwki (około 70 dag).

 

Wykonanie:

 

Najpierw zagniatamy ciasto (jak na kruche). 1/5 ciasta zamrażamy, resztę schładzamy. Wykładamy blachę ciastem i następnie układamy owoce. Ubijamy pianę z białek, dodajemy szklankę cukru, 2 małe budynie i mieszamy. Teraz wlewamy na ciasto i owoce. Ścieramy pozostałe ciasto.

 

Całość pieczemy 50-60 minut w temperaturze około 200 stopni. Jest możliwość oddzielnego podpieczenia ciasta ze śliwkami około 30-35 minut w temp. 180 stopni, a później dodania piany i pieczenia 30-40 minut w temp. 120 stopni.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto ze śliwkami

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.132

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję