O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto Marlenka – słodkość, która zadowoli każdego ponuraka - Przepisy

To popularny czeski wypiek, ale jak głoszą cukiernicy, pochodzenia ormiańskiego. Co ma w sobie takiego, że wyróżnia się na tle innych ciast? Otóż miód i masę kajmakową – elementy sprawiające, że rozpływa się w ustach.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16041 pkt)
Ilość odwiedzin:
6 593
Czas czytania:
8 224 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16041 pkt)
Dodano:
3832 dni temu

Data dodania:
2014-10-05 14:22:26

Składniki na masę:

  • ½ litra mleka;

  • 1 puszka masy kajmakowej;

  • 1 budyń waniliowy;

  • 1 margaryna Kasia.

 

Wykonanie masy:

 

Ugotować budyń i wystudzić. Kasię należy utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Taka gotowa masa będzie dość płynna, gdyż nadmiar wilgoci wchłonie ciasto. Miskę z tą masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

 

Składniki na ciasto:

 

  • 600 g mąki pszennej;

  • 120 g masła (może być też margaryna);

  • 1 szklanka cukru pudru;

  • 3 łyżki miodu;

  • 2 duże jaja;

  • 1 łyżeczka octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Do garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu, mieszając aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Natomiast w oddzielnej miseczce, wymieszać sodę z octem (będzie się pienić) i od razu dodać do masy, cały czas mieszając. Teraz zdjąć z ognia i schładzać około pięciu minut. Do ciepłej jeszcze masy dodać jaja, bardzo energicznie mieszając. Kolejno dodać mąkę. Jeśli ciasto będzie gęste, wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić na 6 równych części. Każdy placek rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki (około 25 na 25 cm) Piec w 180 stopniach od 3 do 5 minut.

 

Każdy placek przekładać masą kajmakowo-budyniową. Wierzch ciasta można polać polewą i posypać zmielonymi orzechami. Schładzać w lodówce około 12 godzin.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto Marlenka – słodkość, która zadowoli każdego ponuraka

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 144

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 30 dni temu

liczba odwiedzin: 148

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 58 dni temu

liczba odwiedzin: 163

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 94 dni temu

liczba odwiedzin: 196

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 110 dni temu

liczba odwiedzin: 217

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4142 dni temu

liczba odwiedzin: 7621

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 165 dni temu

liczba odwiedzin: 668

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 177 dni temu

liczba odwiedzin: 312

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 184 dni temu

liczba odwiedzin: 353

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3832 dni temu

liczba odwiedzin: 6593

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 1562 dni temu

liczba odwiedzin: 2022

autor:aragorn136(24263 pkt)

utworzony: 2129 dni temu

liczba odwiedzin: 4391

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3206 dni temu

liczba odwiedzin: 5816

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 139 dni temu

liczba odwiedzin: 224

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 258 dni temu

liczba odwiedzin: 452

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 755 dni temu

liczba odwiedzin: 1403

autor:admin(50273 pkt)

utworzony: 242 dni temu

liczba odwiedzin: 783

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2012 dni temu

liczba odwiedzin: 5854

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3975 dni temu

liczba odwiedzin: 12071

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 3929 dni temu

liczba odwiedzin: 45353

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4350 dni temu

liczba odwiedzin: 22834

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4331 dni temu

liczba odwiedzin: 36605

autor:pj(16041 pkt)

utworzony: 4290 dni temu

liczba odwiedzin: 85097

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3690 dni temu

liczba odwiedzin: 5941

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 1927 dni temu

liczba odwiedzin: 3623

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.156

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję