Składniki na masę:
-
½ litra mleka;
-
1 puszka masy kajmakowej;
-
1 budyń waniliowy;
-
1 margaryna Kasia.
Wykonanie masy:
Ugotować budyń i wystudzić. Kasię należy utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Taka gotowa masa będzie dość płynna, gdyż nadmiar wilgoci wchłonie ciasto. Miskę z tą masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
Składniki na ciasto:
-
600 g mąki pszennej;
-
120 g masła (może być też margaryna);
-
1 szklanka cukru pudru;
-
3 łyżki miodu;
-
2 duże jaja;
-
1 łyżeczka octu.
Wykonanie ciasta:
Do garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu, mieszając aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Natomiast w oddzielnej miseczce, wymieszać sodę z octem (będzie się pienić) i od razu dodać do masy, cały czas mieszając. Teraz zdjąć z ognia i schładzać około pięciu minut. Do ciepłej jeszcze masy dodać jaja, bardzo energicznie mieszając. Kolejno dodać mąkę. Jeśli ciasto będzie gęste, wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić na 6 równych części. Każdy placek rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki (około 25 na 25 cm) Piec w 180 stopniach od 3 do 5 minut.
Każdy placek przekładać masą kajmakowo-budyniową. Wierzch ciasta można polać polewą i posypać zmielonymi orzechami. Schładzać w lodówce około 12 godzin.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję