O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Ciasto Marlenka – słodkość, która zadowoli każdego ponuraka - Przepisy

To popularny czeski wypiek, ale jak głoszą cukiernicy, pochodzenia ormiańskiego. Co ma w sobie takiego, że wyróżnia się na tle innych ciast? Otóż miód i masę kajmakową – elementy sprawiające, że rozpływa się w ustach.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (16442 pkt)
Ilość odwiedzin:
6 649
Czas czytania:
8 283 min.
Kategoria:
Przepisy
Autor:
pj (16442 pkt)
Dodano:
3924 dni temu

Data dodania:
2014-10-05 14:22:26

Składniki na masę:

  • ½ litra mleka;

  • 1 puszka masy kajmakowej;

  • 1 budyń waniliowy;

  • 1 margaryna Kasia.

 

Wykonanie masy:

 

Ugotować budyń i wystudzić. Kasię należy utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Taka gotowa masa będzie dość płynna, gdyż nadmiar wilgoci wchłonie ciasto. Miskę z tą masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

 

Składniki na ciasto:

 

  • 600 g mąki pszennej;

  • 120 g masła (może być też margaryna);

  • 1 szklanka cukru pudru;

  • 3 łyżki miodu;

  • 2 duże jaja;

  • 1 łyżeczka octu.

 

Wykonanie ciasta:

 

Do garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu, mieszając aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Natomiast w oddzielnej miseczce, wymieszać sodę z octem (będzie się pienić) i od razu dodać do masy, cały czas mieszając. Teraz zdjąć z ognia i schładzać około pięciu minut. Do ciepłej jeszcze masy dodać jaja, bardzo energicznie mieszając. Kolejno dodać mąkę. Jeśli ciasto będzie gęste, wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić na 6 równych części. Każdy placek rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki (około 25 na 25 cm) Piec w 180 stopniach od 3 do 5 minut.

 

Każdy placek przekładać masą kajmakowo-budyniową. Wierzch ciasta można polać polewą i posypać zmielonymi orzechami. Schładzać w lodówce około 12 godzin.

 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Ciasto Marlenka – słodkość, która zadowoli każdego ponuraka

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 88 dni temu

liczba odwiedzin: 221

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 114 dni temu

liczba odwiedzin: 285

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 122 dni temu

liczba odwiedzin: 281

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 150 dni temu

liczba odwiedzin: 287

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 186 dni temu

liczba odwiedzin: 261

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 202 dni temu

liczba odwiedzin: 317

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4234 dni temu

liczba odwiedzin: 7697

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 257 dni temu

liczba odwiedzin: 871

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 269 dni temu

liczba odwiedzin: 379

Teraz czytane artykuły

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 3924 dni temu

liczba odwiedzin: 6649

autor:dbania(81 pkt)

utworzony: 3880 dni temu

liczba odwiedzin: 8041

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 1065 dni temu

liczba odwiedzin: 1256

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 1976 dni temu

liczba odwiedzin: 4094

autor:aragorn136(24951 pkt)

utworzony: 486 dni temu

liczba odwiedzin: 2219

autor:admin(52125 pkt)

utworzony: 2539 dni temu

liczba odwiedzin: 5576

Artykuły z tej samej kategorii

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2104 dni temu

liczba odwiedzin: 5943

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4067 dni temu

liczba odwiedzin: 12172

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4021 dni temu

liczba odwiedzin: 45501

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4442 dni temu

liczba odwiedzin: 22956

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4423 dni temu

liczba odwiedzin: 36686

autor:pj(16442 pkt)

utworzony: 4382 dni temu

liczba odwiedzin: 86404

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 3782 dni temu

liczba odwiedzin: 6021

autor:Zosia(763 pkt)

utworzony: 2019 dni temu

liczba odwiedzin: 3718

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.169

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję