O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Zamrożone wirusy i bakterie czekają na swoją chwilę! - Genetyka i Biologia

Pierwsza połowa roku 2020 przejdzie do historii. COVID-19, zwany inaczej koronawirusem przybył z dalekich Chin, by siać panikę i zarażać tysiące ludzi w całej Europie. Szczególnie niebezpieczny jest dla schorowanych i tych w sędziwym wieku. Najgorsza sytuacja jest we Włoszech. Natomiast w Polsce w trakcie pisania tego artykułu zmarło 5 osób. Czy ta pandemia to już początek końca? Trzeba wierzyć, że jednak nie, że uda się ją opanować. Znacznie gorsze niebezpieczeństwo grozić może natomiast całej ludzkości ze strony wirusów żyjących dawno temu…

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
admin (47565 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
3 024
Czas czytania:
3 902 min.
Autor:
admin (47565 pkt)
Dodano:
1710 dni temu

Data dodania:
2020-03-17 13:17:46

28 starożytnych jeźdźców apokalipsy

 

Niedawno świat zelektryzowała taka oto wiadomość: „Międzynarodowy zespół naukowców odkrył w rdzeniach lodowych pobranych z lodowca Guliya, 28 starożytnych, nieznanych kompletnie wirusów”. Już sama w sobie przyprawia o dreszcze. A kiedy dodamy do niej to, że zbiegła się się z intensywnym, zmasowanym atakiem COVID-19, to już całkiem szokuje. I jeszcze ten lodowiec Guliya… Co z nim zapytacie? Położony jest na Wyżynie Tybetańskiej, a więc w Chińskiej Republiki Ludowej. Przypadek? Jeżeli weźmie się pod uwagę, że podobne drobnoustroje chorobotwórcze mogą być zamrożone w wielu innych lodowcach na planecie, to zgoda.

 

Lodowcach, które niestety coraz szybciej topnieją z powodu globalnego ocieplenia i mogą uwolnić nieznane i potencjalnie bardzo niebezpieczne patogeny. Stąd tak ważne jest, aby je dobrze zbadać i poznać.

 

Topniejący lodowiec Guliya (źródło: youtube.com/screenshot)

 

W lodzie zamrożone są patogeny (fot. youtube.com/screenshot)

 

Zaczęło się w roku 2015. Wtedy grupa złożona z doświadczonych naukowców wyruszyła z Ohio State University i Lawrence Berkeley National Laboratory na lodowiec Guliya w północno-zachodniej części Wyżyny Tybetańskiej. Mieli ważną misję – zebrać znowu próbki liczące 15 tysięcy lat (zrobiono to wcześniej w 1992 roku) i lepiej się im przyjrzeć. Najpierw wykonano odwierty na głębokość 50 metrów, aby wydobyć dwa rdzenie lodowe. Później je przeładowano i przetransportowano. W trakcie tych zabiegów zewnętrzna strona rdzeni uległa zanieczyszczeniu, lecz wnętrze nie miało kontaktu ze światem zewnętrznym od 15 tys lat. Tak pozyskany, bogaty w drobnoustroje materiał niedawno, bo na początku tego roku, dokładnie go przeanalizowano. W kilku etapach. A więc przygotowano specjalnie wyposażone laboratorium, gdzie ustawiono odpowiednią temperaturę wynoszącą: - 5 stopni Celsjusza. Tam, za pomocą wysterylizowanej piły, odcięto pół centymetrową zewnętrzną warstwę lodu. Przemyto rdzenie etanolem, usuwając kolejne pół centymetra lodu. Ostatnim etapem było zmycie kolejną pół centymetrową warstwę lodu sterylną wodą.

 

Wyniki?

 

W lodzie zamrożone są patogeny (fot. youtube.com/screenshot)

 

Niepokojące i opublikowane w bazie pre-printów na stronie bioRxiv.org. Wykryto i udokumentowano 33 rodzaje wirusów, z których aż 28 są nieznane do tej pory. Te uśpione patogeny mogą się kiedyś obudzić i przedostać do środowiska. Jak poradzą sobie w naszym klimacie? Czy jesteśmy na nie uodpornieni? Czas pokaże. Przekonają się o tym raczej następne pokolenia…

 

W wiecznej zmarzlinie wąglik czyha!

 

Lodowce to jedno, ale przypomnijmy, że jedną czwartą lądu na półkuli północnej pokrywa wieczna zmarzlina. Tam także są zamrożone i niekoniecznie martwe, zarówno pradawne, jak i znane żyjątka. Ocieplanie klimatu może je wszystkie uwolnić… Wirusy hiszpanki (pamiętamy, że zabił on w latach 1918-1920, prawdopodobnie 50 mln ludzi), bakterie dżumy (czarna śmierć średniowiecza) oraz wąglika i wiele innych! Wieczna zmarzlina to przecież idealne miejsce do przechowywania wirusów i bakterii, bo jest w niej zimno, ciemno i nie ma tlenu. W związku z czym najprostsze organizmy mogą w dobrym stanie przetrwać miliony lat!

 

Wieczna zmarzlina w Islandii (wikimedia.org)

 

Permafrost (oficjalna nazwa wiecznej zmarzliny) to część skorupy ziemskiej, która przez cały rok znajduje się w ujemnej temperaturze. Od północnowschodniej Syberii przez Kanadę i do Alaski rozciąga się jedoma, czyli zmarzlina pamiętająca okres plejstocenu. Kilka lat temu okazało się, że jest w niej sporo węgla – dokładnie cztery razy więcej niż ludzie wyemitowali do atmosfery w czasach nowożytnych! To bez wątpienia tykająca z bomba – zagrożenie dla ekologii i zdrowia ludzi. Jest też zgromadzony w niej metan – najgroźniejszy gaz cieplarniany. I jeszcze te porażające wyliczenia informujące, że w jednym gramie wiecznej zmarzliny może znajdować się od jednego do... tysiąca milionów bakterii, i tych, o których istnieniu dowiedzieliśmy się stosunkowo niedawno, a także tych bardziej zaawansowanych!

 

Jeden z takich mikroorganizmów sprzed 30 tys. lat, o nazwie Pithovirus sibericum ożywił wraz z zespołem badaczy Jean-Michel Claverie – francuski wirusolog. Na szczęście patogen był niegroźny – zabijał jedynie ameby. Z kolei Russell Vreeland z West Chester University ogłosił, że udało mu się przywrócić do życia bakterie, które rozmnażały się na długo, zanim na Ziemi zaczęły rządzić dinozaury. Jak to możliwe, aby ożywić bakterię? Pozwalają na to same warunki sprzyjające przetrwaniu oraz zdolność do tworzenia specjalnych form przetrwalnikowych – tzw. endospor.

 

Wąglik – brzmi strasznie. W 2016 roku pojawił się on nagle na Półwyspie Jamalskim. Zaraził tam 2 tysiące reniferów i część mieszkańców – wśród których zmarł 12-letni chłopak. Bakteria Bacillus anthracis, czyli laseczka wąglika pochodziła z trucheł reniferów zdziesiątkowanych 75 lat wcześniej. Przez ten długi czas spokojnie czekała sobie w wiecznej zmarzlinie, aż nadeszły upały z temperaturą 35 stopni Celsjusza. Grunt został rozmrożony, szczątki odsłonięte, a patogen ożył i przedostał się do wody i gleby!

 

Ale na szczęście nie wszystkie uśpione bakterie i wirusy są złe. Dr Anatoli Brouchkov z Uniwersytetu Moskiewskiego odnalazł bowiem liczącą 3,5 mln lat bakterię, której nadał imię Bacillus F. Okazało się, że po wstrzyknięciu, ma ona dobry wpływ na owoce, a następnie myszy. Krótko mówiąc jej zaletą było to, że… przedłuża życie. Pewny siebie i odważny Brouchkov uznał, że przetestuje ją na sobie. Podobno po tym przez dwa kolejne lata czuł się świetnie i zdrowo, nie chorując nawet na zwykłe przeziębienie.

 

 

Ale jednak zdecydowana większość mikrobów ma „niecne zamiary”. Co będzie, kiedy wieczna zmarzlina odsłoni zwłoki zmarłych na pradawne choroby neandertalczyków? Strach pomyśleć...

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:





Galeria zdjęć - Zamrożone wirusy i bakterie czekają na swoją chwilę!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

0 (0)

Koronawirus
1710 dni temu

Trzeba leczyć się alkoholem
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora admin

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 16 dni temu

liczba odwiedzin: 168

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 22 dni temu

liczba odwiedzin: 129

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 21 dni temu

liczba odwiedzin: 155

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 27 dni temu

liczba odwiedzin: 133

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1702 dni temu

liczba odwiedzin: 2616

Teraz czytane artykuły

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1710 dni temu

liczba odwiedzin: 3024

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1503 dni temu

liczba odwiedzin: 2523

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 3930 dni temu

liczba odwiedzin: 3891

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1724 dni temu

liczba odwiedzin: 2623

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 2029 dni temu

liczba odwiedzin: 3506

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1028 dni temu

liczba odwiedzin: 1041

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 2349 dni temu

liczba odwiedzin: 4493

autor:aragorn136(23237 pkt)

utworzony: 3918 dni temu

liczba odwiedzin: 5274

Nowości

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 3 dni temu

liczba odwiedzin: 61

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 5 dni temu

liczba odwiedzin: 76

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 7 dni temu

liczba odwiedzin: 77

Artykuły z tej samej kategorii

autor:lukasz_kulak(2047 pkt)

utworzony: 3270 dni temu

liczba odwiedzin: 27208

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 342 dni temu

liczba odwiedzin: 418

autor:pj(15391 pkt)

utworzony: 1162 dni temu

liczba odwiedzin: 2155

autor:Malinowski(33 pkt)

utworzony: 3024 dni temu

liczba odwiedzin: 2599

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1702 dni temu

liczba odwiedzin: 2616

autor:admin(47565 pkt)

utworzony: 1500 dni temu

liczba odwiedzin: 1371

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.340

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję