O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
 -

Nie daj się i walcz z grypą! - Zdrowie i uroda

Któż z nas nie walczył z przeziębieniem czy grypą. Leżenie w łóżku, leki i tony chusteczek to nic przyjemnego. Najlepiej nie chorować! Jednak nie każdy ma taki komfort i jest zdrowy pomimo chorych wokół. Dla tych, którzy zmagają się z przeziębieniem mam kilka propozycji radzenia sobie w takich sytuacjach bez interwencji lekarza.

Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
marmir83 (866 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
4 308
Czas czytania:
4 696 min.
Kategoria:
Zdrowie i uroda
Autor:
marmir83 (866 pkt)
Dodano:
4340 dni temu

Data dodania:
2013-01-16 14:41:50

Sezon przeziębień i gryp zbiera ogromne żniwo. U lekarzy są długie kolejki i często pacjent jest zmuszony czekać kilka godzin w kolejce aby dostać się do lekarza. W aptekach pacjenci zostawiają nawet trzycyfrowe sumy, aby uratować się przed ewentualnymi powikłaniami. A w tym samym czasie koncerny farmaceutyczne zacierają ręce i wymyślają coraz to nowe nazwy znanych receptur. Jednak Ty, potencjalny pacjencie, nie daj się truć chemią, która wyleczy grypę czy przeziębienie lecz obniży Twoja odporność. Nasze babcie i dziadkowie przecież nigdy nie słyszeli o sezonie przeziębień. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Gdy czuli, że nadchodzi przeziębienie stosowali tradycyjne metody leczenia. Podstawową różnicą między lekami z apteki a babcinymi recepturami jest to, że leki nie uodparniają a tradycyjne metody nie tylko leczą, ale również chronią organizm przed potencjalnym zagrożeniem w przyszłości.

 

Lekarze mówią o profilaktyce, która obejmuje spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i mięs aby dostarczyć niezbędnych składników mineralnych i witamin. Ponadto ważna jest również regularna gimnastyka, która zwiększa wydolność organizmu. Może to i prawda, jednak nie na każdego to działa. Z doświadczenia mogę polecić czosnek. Jednak duże ilości tej rośliny mogą uszkodzić wątrobę! Poniżej chcę przedstawić inne metody zapobiegania i leczenia grypy stosowane przez nasze babcie.

 

Receptura 6-3-2

 

Napój ten robiony na bazie szklanki przegotowanej wody składa się z 3 składników: 6 łyżek miodu, soku wyciśniętego z 3 cytryn oraz przeciśnięte przez prasą lub starte na tarce 2 główki czosnku. Następnie tak przygotowany napój odstawiamy w słoiku na 24 godziny w chłodne miejsce. Od jesieni do wiosny codziennie wlewamy 1 łyżkę do herbaty.

UWAGA! Aby cytryny miały więcej soku, należy moczyć je w gorącej wodzie przez ok. 10 min przed wyciśnięciem soku.

 

Czekadełko

 

Nazwa pochodzi z gór, z jednej z góralskich karczm w Zakopanem gdzie miałam przyjemność jedzenia obiadu. Przed podaniem obiadu kelnerka podała nam przystawkę mówiąc „mota czekadełko” , co miało najprawdopodobniej znaczyć „proszę przystawkę”. Owo czekadełko składało się z chleba i masła z czosnkiem. W związku z tym, że przepadam za czosnkiem postanowiłam spróbować i w domu zrobić czekadełko. Moja receptura: na 100 gram masła lub margaryny dodaję 2 ząbki czosnku (oczywiście przeciśniętego przed prasę lub startego na tarce). Dla tych, którzy nie przepadają za czosnkiem polecam przepis, który również się sprawdzi: bułkę francuską smaruję masłem czosnkowym, następnie kładę na to plaster żółtego sera i zapiekam w piekarniku aż ser się roztopi. Można na koniec dodać ketchup. Ten przepis może być dowolnie modyfikowany: np. można dodać szynkę, pieczarki lub paprykę. Polecam!!!

 

UWAGA!!! Przy kupowaniu czosnku trzeba uważać, ponieważ w sklepach jest dostępny przede wszystkim czosnek z Chin. Jest on większy, ma jaśniejszy kolor i jest tańszy od tego z Polski. Nasz rodzimy czosnek jest nieco mniejszy o lekko różowym lub fioletowym kolorze. Jest też różnica w smaku. Czosnek z Chin jest łagodniejszy i słodszy od polskiego. Jednak największą różnicę stanowi ilość substancji bakteriobójczej uwalnianej podczas rozdrabniania czosnku. W polskim jest jej o wiele więcej. 

 

Syrop cebulowo-czosnkowy

 

Następnym sprawdzonym przepisem jest syrop, który można bardzo łatwo i niskim kosztem przygotować w domu. W misce należy ułożyć warstwami  pokrojoną główkę czosnku i cebulę pokrojoną w krążki. Potem należy zalać wszystko ok. 5 łyżkami miodu i sokiem z 2-3 cytryn i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Jak syrop zamarynuje się, należy odcedzić miksturę. Profilaktycznie należy pić 1 łyżkę syropu dziennie, a w razie choroby 3 razy na dobę. Syrop trzeba przechowywać w lodówce.

UWAGA!!! Jeśli miód się skrystalizował, należy go włożyć w ciepłe miejsce aby był ponownie płynny. Pamiętajcie, że miód jest jedynym produktem, który się nie psuje.

 

Lemoniada

 

Zdecydowanie przyjemniejszym „lekiem” jest lemoniada. Nie będę pisać jak zrobić lemoniadę, ponieważ każdy zapewne zna przepis. Podczas przeziębienia i profilaktycznie można pić ten napój bez obawy, o stan swojej wątroby.

 

UWAGA!!! Lemoniadę należy słodzić cukrem, gdyż duże ilości miodu mogą obciążyć wątrobę.

Jeśli nie odpowiadają Wam powyższe przepisy mam też inne rozwiązania. Dotyczą one zewnętrznych form wspomagania organizmu w walce z grypą i przeziębieniem.

 

Inhalacje

 

Poprzez inhalacje można złagodzić kaszel i katar, nawilżyć śluzówkę i zmniejszyć jej przekrwienie. Ponadto hamują one stan zapalny oraz, odpowiednio dobrane, odprężają. Aby złagodzić objawy najczęściej polecane są olejki eukaliptusowe, cyprysowe, rozmarynowe, jałowcowe, sosnowe oraz lawendowe. Olejki można zakupić w każdej aptece za niewielka cenę.

 

Aromaterapia

 

Aromaterapia to inaczej leczenie zapachami. Najbardziej pomocne są kąpiele lecznicze z dodatkiem naparu z imbiru, szałwii, tymianku, geranium czy anyżu. Można też moczyć same nogi w wodzie z czarnym bzem czy kwiatem lipy. Temperatura wody powinna wahać się pomiędzy 37 a 42°C. Kąpiele lecznicze mają działanie odprężające i rozgrzewające.

 

UWAGA!!! Nie są one wskazane dla osób, które gorączkują ponieważ mogą one podwyższyć temperaturę ciała. Ponadto wiele źródeł podaje, że kąpiel w rumianku jest pomocna. Jednak nie należy go stosować, gdyż rumianek jest ziołem silnie uczuleniowym. Jeśli zaś chodzi o szałwię, to po kąpieli z tym ziołem należy silnie nawilżyć ciało, ponieważ szałwia wysusza skórę lecz działa antyseptycznie, łagodząco i odkażająco na skórę.

 

 

Na zakończenie chciałabym jeszcze zwrócić uwagę na higienę nie tylko osobistą, ale również miejsca gdzie chory próbuje dojść do siebie. Wszelki kurz i suche powietrze wysuszają śluzówkę i zwiększają ryzyko pojawienia się napadów suchego kaszlu. Po chorobie należy jak najszybciej zmienić pościel chorego, dokładnie wywietrzyć mieszkanie i posprzątać pokój, w którym chory przebywał podczas choroby. Zachęcam Was do wypróbowania powyższych sposobów i podzielenia się swoja opinią na forum.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Nie daj się i walcz z grypą!

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

48 (62)

Dobre na ból gardła
4339 dni temu

Na ból gardła takie domowe sposoby:

- płukanie gardła roztworem pół szklanki wody + łyżka soli
- płukanie gardła wodą utlenioną - pół szklanki wody przegotowanej + łyżeczka wody utlenionej
Dodaj opinię do tego komentarza

2 (2)

Sprawdźcie sami
3306 dni temu

Ja od 2 miesięcy profilaktycznie biorę witaminę C rano i na wieczór. Są w aptekach dostępne witaminy C 1000 jednostek, czyli takie 10x mocniejsze niż zwykła witamina C w tabletce. Są to dawki w kapsułkach. Jak zawsze brała mnie grypa i co roku po 2-3 razy. Teraz już dawno powinienem być chory, a nie jestem więc sposób na razie się potwierdza. Biorę codziennie, a czułem się wiele razy bardzo źle i po wzięciu kolejnej dawki w godzinę później wszystko się zmieniało. Polecam, bynajmniej na razie.
Dodaj opinię do tego komentarza

-2 (12)

eco
4057 dni temu

Ja mam na uodpornienie inną metodę. Po prostu codziennie rano na śniadanie pieczywo z masłem i miodem, ale dzień w dzień i przez całą zimę. Odporność na grypę gwarantowana.
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora marmir83

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 196 dni temu

liczba odwiedzin: 445

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 198 dni temu

liczba odwiedzin: 411

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 223 dni temu

liczba odwiedzin: 582

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 238 dni temu

liczba odwiedzin: 586

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 497 dni temu

liczba odwiedzin: 876

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 526 dni temu

liczba odwiedzin: 514

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 659 dni temu

liczba odwiedzin: 578

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(47749 pkt)

utworzony: 1631 dni temu

liczba odwiedzin: 1321

Teraz czytane artykuły

autor:marmir83(866 pkt)

utworzony: 4340 dni temu

liczba odwiedzin: 4308

autor:admin(47749 pkt)

utworzony: 1042 dni temu

liczba odwiedzin: 2262

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 3075 dni temu

liczba odwiedzin: 2542

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 780 dni temu

liczba odwiedzin: 966

autor:bartoszkeprowski(3370 pkt)

utworzony: 1248 dni temu

liczba odwiedzin: 3401

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 3200 dni temu

liczba odwiedzin: 5270

Nowości

Artykuły z tej samej kategorii

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 3674 dni temu

liczba odwiedzin: 30122

autor:foxisblack(31 pkt)

utworzony: 3053 dni temu

liczba odwiedzin: 5316

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 1866 dni temu

liczba odwiedzin: 8500

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 3302 dni temu

liczba odwiedzin: 22920

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4162 dni temu

liczba odwiedzin: 9303

autor:admin(47749 pkt)

utworzony: 1849 dni temu

liczba odwiedzin: 4895

autor:pj(15434 pkt)

utworzony: 271 dni temu

liczba odwiedzin: 586

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4211 dni temu

liczba odwiedzin: 9283

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.175

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję