O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
HR (177 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
77
Czas czytania:
117 min.
Kategoria:
Savoir Vivre
Autor:
HR (177 pkt)
Dodano:
4 dni temu

Data dodania:
2024-12-14 20:29:00

Strzemiennego! I w drogę!

 

Zaiste więc podróże transtemporalne to nie lada przedsięwzięcie i wyzwanie nie tylko technologiczne, ale i kulturowe. Przed kupieniem biletu w przeszłość należałoby rzetelnie się przygotować. Im dalej (w każdym znaczeniu), tym solidniej. Kluczowe są także obserwacja i szybka adaptacja. Nawet jeśli zdarzy się drobny błąd, staropolska gościnność i troska o gości mogą uratować sytuację. Nie ma jednak co kusić losu. Lepiej nie poruszać drażliwych tematów a w razie wątpliwości milczeć i nie kompromitować się brakiem ogłady. A dla równowagi, pomyślmy, z jakimi wyzwaniami musieliby zmierzyć się nasi przodkowie, odwiedzając współczesność. Ich odwiedziny byłyby pełne przygód. Ciekawe, jak poradziliby sobie z automatycznymi drzwiami czy aplikacjami mobilnymi? Zrozumienie przepisów ruchu drogowego na pewno zabiłoby ich bez żadnych pojedynków.

 

Kadr z serialu "1670" (fot. R. Palka/Netflix)

 

„Szkoda zachodu” – orzeknie niejeden maruda, otwierając przewodnik po ciepłych krajach. Naszym zdaniem gra jest jednak warta świeczki. Taka podróż w czasie do staropolskich dworków to prawdziwa szkoła życia. Bez Wi-Fi i smartfona okazuje się, że rozmowy można prowadzić bez emotek, a uczta to nie pizza, cola i chipsy. Gościnność? To coś więcej niż proste „zapraszam na Netfliksa”. Wówczas oznaczała ona tygodniowy pobyt z dzikiem w galarecie i beczkami wina lub miodu pitnego, a złamanie etykiety groziło starciem na szable. Ekologia w staropolskim wydaniu? Bardzo proszę! Zero plastiku, organiczna żywność i recykling w wersji jedwab-len. Z kolei brak prądu i piec kaflowy to survival, który mógłby się przydać podczas zimowego blackoutu. Do tego mnóstwo inspiracji. Może ktoś wróciłby z przepisem na staropolski bigos albo mleczko cielęce  i otworzył hipsterską knajpę w centrum Warszawy. Z kolei obsługa szkolnych wycieczek polonistyczno-historyczno-kulturoznawczych niejednemu pomogłaby doścignąć magnackie fortuny. Podobnie jak certyfikowane u samego króla kursy slow life, zero waste czy kindersztuby. W końcu dobre wychowanie to nie tylko „dzień dobry” na klatce schodowej, ale cały spektakl społeczny, w którym dobrze czasem wziąć udział.

 

Krótko mówiąc, taka podróż to szansa, by docenić prostotę, dobre maniery i... marzyć o dworkach na Airbnb. Ewentualnie rozkręcić biznes życia i zostać nowym Elonem Muskiem.

 


[1] A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, czyli ostatni zajazd na Litwie, s. 11 [dostępne online:] https://wolnelektury.pl/media/book/pdf/pan-tadeusz.pdf [dostęp 12.10.2024]

 [2] Pularda to jeden ze specjałów charakterystycznych dla staropolskiej kuchni. Nierozwinięte płciowo kurki (samiczki), karmiono tak, by osiągała znacznie większe rozmiary niż zwykłe kurczaki. Ich męskim odpowiednikiem były kapłony – drugi ze znaków rozpoznawczych naszej dawnej kuchni.

[2] A. Mickiewicz, dz. cyt.

[3] Tamże.

[4] Tamże.

[5]  Przed podjęciem ostatecznej decyzji polecamy sprawdzić swoje szanse w dołączonym quizie.

 


 

A oto i obiecany quiz: Czy przetrwałbyś wizytę w staropolskim dworku?

 

Pytanie 1: Wchodzisz do dworku. Co robisz jako pierwsze?

a) Zdejmuję buty i pytam, gdzie mogę je zostawić.

b) Kłaniam się nisko gospodarzowi i dziękuję za zaproszenie.

c) Wołam: „Siemka, Ziomale! Ale macie klimacik!” 

 

Pytanie 2: Na stole ląduje pieczony dzik. Co robisz?

a) Nakładam sobie, ile wlezie, zanim inni zdążą sięgnąć.

b) Czekam, aż gospodarz poda pierwszy kawałek, i przyjmuję go z wdzięcznością.

c) Odmawiam – jestem weganinem.

 

Pytanie 3: Gospodarz proponuje kielich miodu pitnego. Jak reagujesz?

a) Podnoszę toast, mówiąc: „Za zdrowie wasze i waszych potomków!”

b) Pytam, czy mają coś bezalkoholowego.

c) Wypijam wszystko na raz i pytam o dokładkę.

 

Pytanie 4: Ktoś zaczyna recytować „Odprawę posłów greckich”. Co robisz?

a) Słucham z uwagą, nawet jeśli nic nie rozumiem.

b) Przerywam, mówiąc: „A nie ma czegoś bardziej współczesnego?”

c) Wyciągam telefon, żeby sprawdzić, jak długo to potrwa.

 

Pytanie 5: Otrzymujesz zaproszenie do wspólnego tańca. Co robisz?

a) Odmawiam – nie mam ochoty.

b) Przyłączam się, nawet jeśli moje kroki przypominają bardziej współczesne ruchy.

c) Podglądam kroki innych, staram się dostosować i tańczę z entuzjazmem.

 

A teraz, Drogi Czytelniku, pora sprawdzić swoje wyniki. Podlicz punkty i zdecyduj czy transtemporalne podróże to coś dla Ciebie.

 

5 poprawnych odpowiedzi:

Gratulacje! Jesteś urodzonym szlachcicem. Gospodarze dworku przyjmą cię z otwartymi ramionami.

3-4 poprawne odpowiedzi:

Dobrze sobie radzisz, ale przydałoby się trochę szlacheckiego szlifu.

0-2 poprawne odpowiedzi:

Oj, lepiej zostań w swojej epoce. W staropolskim dworku mógłbyś nie przetrwać dnia!

 

Poniżej prawidłowe odpowiedzi na wszystkie pytania. Jeśli chcesz je poznać, to kliknij w "wyświetl treść spoilera". 

 

1. Prawidłowa odpowiedź:

Uwaga, w tym miejscu znajduje się ukryta treść nawiązująca do fabuły utworu, zdradzająca jej wątki lub informację niepożądaną o szczegółach zakończenia utworu tzw. SPOILER. Jeźeli chcesz przeczytać informacje zawarte w spoilerze, które ujawniają interesujące dane o fabule filmu, książki itp. kliknij na klawisz poniżej.

Wyświetl treść spoilera
b) W staropolskim zwyczaju liczył się przede wszystkim szacunek wobec gospodarza. Zdejmowanie butów nie było w modzie, a zbyt luźny język mógł uchodzić za brak ogłady.

2. Prawidłowa odpowiedź:

Uwaga, w tym miejscu znajduje się ukryta treść nawiązująca do fabuły utworu, zdradzająca jej wątki lub informację niepożądaną o szczegółach zakończenia utworu tzw. SPOILER. Jeźeli chcesz przeczytać informacje zawarte w spoilerze, które ujawniają interesujące dane o fabule filmu, książki itp. kliknij na klawisz poniżej.

Wyświetl treść spoilera
b) Pierwszeństwo należało do gospodarza, który często osobiście częstował gości. Odmowa jedzenia mogłaby być odebrana jako afront

3. Prawidłowa odpowiedź:

Uwaga, w tym miejscu znajduje się ukryta treść nawiązująca do fabuły utworu, zdradzająca jej wątki lub informację niepożądaną o szczegółach zakończenia utworu tzw. SPOILER. Jeźeli chcesz przeczytać informacje zawarte w spoilerze, które ujawniają interesujące dane o fabule filmu, książki itp. kliknij na klawisz poniżej.

Wyświetl treść spoilera
a) Staropolski toast to podstawa. Warto było okazać wdzięczność i umiar – poproszenie o dokładkę lub odmowa mogły uchodzić za niegrzeczne.

4. Prawidłowa odpowiedź:

Uwaga, w tym miejscu znajduje się ukryta treść nawiązująca do fabuły utworu, zdradzająca jej wątki lub informację niepożądaną o szczegółach zakończenia utworu tzw. SPOILER. Jeźeli chcesz przeczytać informacje zawarte w spoilerze, które ujawniają interesujące dane o fabule filmu, książki itp. kliknij na klawisz poniżej.

Wyświetl treść spoilera
a) Literatura była nieodłącznym elementem życia szlachty. Okazanie szacunku dla sztuki było oznaką kultury osobistej.

5. Prawidłowa odpowiedź:

Uwaga, w tym miejscu znajduje się ukryta treść nawiązująca do fabuły utworu, zdradzająca jej wątki lub informację niepożądaną o szczegółach zakończenia utworu tzw. SPOILER. Jeźeli chcesz przeczytać informacje zawarte w spoilerze, które ujawniają interesujące dane o fabule filmu, książki itp. kliknij na klawisz poniżej.

Wyświetl treść spoilera
c) W staropolskich zwyczajach taniec był elementem integracji. Nawet jeśli brakowało talentu, liczyły się chęci i dobry humor.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Galeria zdjęć - Szlachcic na zagrodzie równy… sigmie w odwodzie

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

Więcej artykułów od autora HR

autor:HR(177 pkt)

utworzony: 201 dni temu

liczba odwiedzin: 303

autor:HR(177 pkt)

utworzony: 211 dni temu

liczba odwiedzin: 334

autor:HR(177 pkt)

utworzony: 216 dni temu

liczba odwiedzin: 254

autor:HR(177 pkt)

utworzony: 218 dni temu

liczba odwiedzin: 302

autor:HR(177 pkt)

utworzony: 221 dni temu

liczba odwiedzin: 311

Polecamy podobne artykuły

autor:admin(48120 pkt)

utworzony: 1496 dni temu

liczba odwiedzin: 1997

autor:aragorn136(23439 pkt)

utworzony: 368 dni temu

liczba odwiedzin: 1493

Teraz czytane artykuły

autor:HR(177 pkt)

utworzony: 4 dni temu

liczba odwiedzin: 77

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 1769 dni temu

liczba odwiedzin: 3249

autor:aragorn136(23439 pkt)

utworzony: 1693 dni temu

liczba odwiedzin: 2857

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 3866 dni temu

liczba odwiedzin: 24481

autor:aragorn136(23439 pkt)

utworzony: 403 dni temu

liczba odwiedzin: 684

autor:piterwm90(218 pkt)

utworzony: 4098 dni temu

liczba odwiedzin: 7841

autor:bonopasiak(3879 pkt)

utworzony: 1489 dni temu

liczba odwiedzin: 2088

Artykuły z tej samej kategorii

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 3530 dni temu

liczba odwiedzin: 20330

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 4257 dni temu

liczba odwiedzin: 40277

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 4224 dni temu

liczba odwiedzin: 15233

autor:admin(48120 pkt)

utworzony: 1496 dni temu

liczba odwiedzin: 1997

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 4268 dni temu

liczba odwiedzin: 6402

autor:pj(15520 pkt)

utworzony: 565 dni temu

liczba odwiedzin: 790

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.150

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję