O nasArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga

Królewska etykieta dzisiaj - Savoir Vivre

Jakiś czas temu miałem sen. W stroju kamerdynera podaję na tacy szampana w brytyjskiej komnacie. Przy długim stole siedzi rodzina królewska: Elżbieta II, jej małżonek, syn, wnuki. I byłby to sen niezwykle nudny, ale „na szczęście” śliska podłoga i trzęsące się ze stresu nogi „pomogły”. Trunek rozlany, a ja leżę pod nogami królowej. Nie uświadczyłem jej reakcji, gdyż w tym momencie otworzyłem oczy. Siedząc na łóżku, zastanowiłem się, jak obecnie wyglądają dworskie konwenanse i czy faktycznie jest bardzo „sztywno”?

Informacje o artykule
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
pj (479 pkt)
Ilość odwiedzin:
7 175
Czas czytania:
14 202 min.
Kategoria:
Savoir Vivre
Autor:
pj (479 pkt)
Dodano:
1009 dni temu

Data dodania:
2015-04-20 17:48:42

Już od ponad dekady trwa nowoczesny XXI wiek. Mimo to wśród europejskiej arystokracji nadal obowiązują dawne zasady. Nie tylko zachowanie przy stole, na uroczystościach,  podczas wizyt dyplomatycznych, ale też odpowiedni ubiór, czyli tzw. dress code.

 

Udajmy się więc z wizytą do pałacu Buckingham. Aby się przypodobać, panie mogą założyć białe rękawiczki (mimo że księżna Diana była ich przeciwniczką, uważając, że stanowią swego rodzaju blokadę dla jej relacji z poddanymi). Specjalnie napisałem słowo mogą zamiast muszą, gdyż dzisiaj jedynie sama królowa nie rozstaje się z białymi bądź czarnymi rękawiczkami. Wszak dzięki nim podkreślony jest  majestat. Reszta dam dworu rzadziej używa tego dodatku. Konieczne za to jest nakrycie głowy i wypadałoby jeszcze, by unikać rozpuszczonych włosów. Natomiast każdy szanujący się gentleman nie zapuka do pałacowych drzwi, zaproszony np. na ślub, póki nie przebierze się w uszyty na miarę żakiet.

 

Nie wolno zapomnieć o dobrych manierach. Oczywiście wszystko z umiarem i odpowiednim taktem. No to ćwiczymy ukłony i podawanie dłoni oraz zapamiętujemy, kiedy wstać, a kiedy usiąść. Tylko nie bierzmy przykładu ze zdenerwowanego Jasia Fasoli, który chciał dobrze, a wyszło jak zwykle (pokłon przed królową zakończył się uderzeniem z główki). Trzeba wiedzieć, iż zawsze przychodzi się do danego pomieszczenia przed pojawieniem się dostojnego gospodarza. On jest tym ostatnim, który zaszczyca zgromadzonych swoją osobą. Wtedy wszyscy wstają, a kiedy jest coraz bliżej, to mężczyźni pochylają się, a kobiety składają tzw. rewerans – przenoszą ciężar ciała do przodu, trzymają wyprostowaną sylwetkę i patrzą uśmiechnięte prosto w oczy.

 

Absolutnie nie podaje się ręki pierwszym. To monarcha ją wyciąga i dopiero wówczas delikatnie można ją uścisnąć. Należy także pamiętać o tym, by zawsze iść za monarchą. Za niestosowne zachowanie zostanie uznane odwrócenie się do niego tyłem. Żadnego kładzenia dłoni na plecach czy brania pod ramię, nawet jeśli król lub królowa są już w podeszłym wieku. To nie koniec lekcji. Nie odzywamy się pierwsi i nie zadajemy pytań. Gdy np. Elżbieta II do nas zagada, zwracamy się do niej Your Majesty, a w kolejnej rozmowie Madam. Teraz siadamy przy stole. Jak tylko gospodarz odłoży sztućce, inni również muszą przestać jeść. Talerze zostają zabierane – nieważny czy puste, czy nie.

 

A jak wygląda etykieta w świecie dyplomacji? Precedensem była aż trzykrotna wizyta Elżbiety II we Francji, gdyż przyjęte jest, że władca odwiedza dane państwo raz. Jeżeli chodzi o przybywających na królewski dwór ambasadorów, to jest kilka przestrzeganych zwyczajów. Otóż taki gość ubiera się we frak, przyjeżdża po niego kareta wraz z gwardią honorową, która to po dotarciu z nim do pałacu, wprowadza go do środka.

 

Kiedy król, królowa zakładają koronę? Jest ona niezbędna przy oficjalnych spotkaniach z głowami państw. W innych przypadkach niekoniecznie. 

Galeria zdjęć - Królewska etykieta dzisiaj

Temat / Nick:

Treść komentarza:

0 (0)

Ash
283 dni temu

FAJNE. CZY SĄ JESZCZE INNE ZASADY?

Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora pj

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 12 dni temu

liczba odwiedzin: 565

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1114 dni temu

liczba odwiedzin: 2720

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1856 dni temu

liczba odwiedzin: 3889

Teraz czytane artykuły



autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1009 dni temu

liczba odwiedzin: 7175

autor:matusiak(75 pkt)

utworzony: 1695 dni temu

liczba odwiedzin: 5122

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 704 dni temu

liczba odwiedzin: 1297

autor:bartoszkeprowski(1404 pkt)

utworzony: 652 dni temu

liczba odwiedzin: 1072

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1890 dni temu

liczba odwiedzin: 6040

autor:PaM(509 pkt)

utworzony: 1785 dni temu

liczba odwiedzin: 15333

autor:PaM(509 pkt)

utworzony: 1771 dni temu

liczba odwiedzin: 3331

autor:PaM(509 pkt)

utworzony: 1707 dni temu

liczba odwiedzin: 12169

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1736 dni temu

liczba odwiedzin: 18817

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1747 dni temu

liczba odwiedzin: 4261

autor:pj(479 pkt)

utworzony: 1703 dni temu

liczba odwiedzin: 8158

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2018 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.180

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję