105 785
258 856 min.
Dom i ogród
PaM (1166 pkt)
4242 dni temu
2013-04-12 11:25:50
Sterownik pieca – komputer
Bardzo istotnym czynnikiem jest komputer pieca na ekogroszek. Od niego zależą możliwości pieca jaki kupimy. Komputer powinien zawierać wiele dostępnych funkcji. Często więcej funkcji dostępnych jest w trybach. np. serwisowych. Możliwość wejścia do takiego trybu powinna być opisana w instrukcji obsługi. Komputer powinien sterować piecem automatycznie – lecz pod pełną kontrolą parametrów użytkownika. Np. ustawiając czas wrzutu komputer powinien regulować podmuchem i ilością powietrza. Komputer powinien być wyposażony w czujniki np. temperatury ciepłej wody użytkowej, temperatury pieca, temperatury zewnętrznej do sterowania wrzutem paliwa, czujki kominowej do odpowiedniego dozowania powietrza. Komputer powinien sterować pompami: ciepłej wody, cyrkulacji, pompą ciepłej wody użytkowej w bojlerze, ewentualnie pompą ogrzewania podłogowego. Powinien mieć dodatkowe zabezpieczenia tj. cofanie się ognia do zasobnika, wygaszanie pieca podczas różnych awarii, procedury ratunkowe podczas przegrzania pieca. Nie wybierajmy zbyt skomplikowanych i nowoczesnych komputerów. Czasami to co proste jest najlepsze, a za wiele elektroniki może również wpływać negatywnie na pracę pieca. Wygodnie, aby sterownik miał możliwość programowania pracy np. w trybie godzinowym, tygodniowym itp. Dodatkowo powinien mieć możliwość ręcznego włączenia dowolnej pompy, aby wymusić pewne tryby pracy.
Ustawienie komputera pieca na ekogroszek
Jak ustawić piec na ekogroszek by spalanie było ekonomiczne? Po pierwsze mniejszy wrzut nie oznacza mniejszego spalania. Krótki czas wrzutu (obrotu ślimaka), np. 2-3 sek może powodować ujemny skutek. Piec nie osiągnie właściwych parametrów cieplnych. Jego moc będzie za słaba. Moc pieca zależy od stosunku czasu wrzutu do czasu częstotliwości wrzutu i przy 100% mocy wynosi 1:4. Zatem jeżeli czas wrzutu wynosi 5 sekund to czas przerwy powinien wynosić 20 sekund. Dla 3 sekund obrotu ślimaka czas przerwy powinien wynosić 12 sekund. Dodatkowym czynnikiem jest ilość powietrza i prędkości dmuchawy. Parametry ustawiamy tak, by płomień był stojący, koloru jasno żółtego. Nie może być dymiący czerwony (za mało powietrza) lub jasno biały (za dużo powietrza). Mała ilość powietrza powoduje osadzanie się na drzwiczkach od strony wewnętrznej i na ściankach pieca czarnego osadu. Za duża ilość powietrza powoduje żużlowanie paliwa i wydmuchiwanie ciepła do komina. Prawidłowa ilość powietrza wywołuje rozpadanie się paliwa. Jest to widoczne na retorcie, gdzie dochodzi do spalania. Piec powinien wypalać prawie całe dostarczane mu paliwo na popiół (podobny do papierowego). Kolejną ważną uwagą jest ustawienie komputera na rezerwę np. 10C, oznacza to, że piec będzie w trybie praca jeszcze przez kilka stopni od zadanej temperatury. Proporcja wrzutu zmieni się stopniowo od podnoszenia się temperatury i może wynieść np.1:10. Zalecamy, jeżeli komputer ma takie opcje, aby sterownik pieca pozostawał nonstop w trybie PRACA i nie przechodził do NADZORU. Wrzut będzie następował 1:10 1:15 czyli np. 5 sek wrzutu 50-70sek przerwy. Niektóre komputery mają standardowo w trybie NADZÓR włączoną dmuchawę i dokonywany jest wrzut co określoną ilość sekund. Jeżeli nadzór wyłącza dmuchawę, należy skorzystać z w/w sposobu, by piec regulował wrzut z mniejszą mocą.
Tryby spalania i rodzaje paliwa
W piecach na ekogroszek jak sama nazwa wskazuje możemy spalać paliwo typu ekogroszek lub jeżeli komputer na to pozwala to tzw. pallete. Niektóre piece mają możliwość spalania np. drzewem, węglem, pozwalają na spalanie papieru itp. Dobrze, gdy piec jest przystosowany do tych funkcji i aby spalanie mogło odbywać się jednocześnie z groszkiem. Niektóre piece są wyposażone w dodatkową komorę zamykaną drzwiczkami do palenia paliwem alternatywnym. W przypadku spalania alternatywnego wystarczy zasłonić retortę kawałkiem blachy i już możemy rozpocząć palenie np. węglem lub drzewem np. w sezonie letnim na wodę.
Dodatkowym atutem w piecach na ekogroszek jest obrotowa retorta. Pozwala równo rozłożyć żar na palenisku i dokładniej dopalić palący się groszek. Nie jest to aż tak wymagane, ale jakość spalania będzie w takim rozwiązaniu lepsza.
Czyszczenie i konserwacja pieca
Kolejnym istotnym czynnikiem w piecach na ekogroszek jest jego czyszczenie. Im prościej tym lepiej zatem pieca nie powinniśmy rozbierać, rozkręcać podczas takich prac. Jest to problem – gdyż czyszczenie należy wykonać np. raz na tydzień, a poważniejsze czyszczenie raz na miesiąc. Piec powinien być takiej konstrukcji, aby w prosty sposób dostać się do zakamarków na których spoczywa spora ilość popiołu.
Należy również zwrócić uwagę na komorę przechowywania paliwa. Zasobnik powinien zawierać dyszę osuszającą paliwo w zbiorniku. Paliwo musimy dostarczać suche, by nie uszkodzić podzespołów pieca. Dobrze raz na dwa lata wykonać przegląd pieca, zakonserwować farbą wnętrze zasobnika, sprawdzić stan ślimaka lub tłoka, stan uszczelnień drzwiczek, retorty w komorze spalania, silników i dmuchawy. Tak użytkowany i konserwowany piec pozwoli na dłuższą i wygodniejszą jego eksploatację.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Mogą Cię zainteresować odpowiedzi na te pytania lub zagadnienia:
Galeria zdjęć - Piec na ekogroszek - jaki piec wybrać i jak ekonomicznie go ustawić?
Evolve
3902 dni temu
Bardzo wartościowy artykuł. Ja od siebie dodałbym, że warto zdać się na fachowców w wyborze pieca. Kiedy kupowałem piec do siebie do domu to pomogli mi Panowie z wrocławskiego 3e heating. Ale tego typu arty i porady w necie – też bezcenne.
Dodaj opinię do tego komentarza
ogrzewanie.sklep.pl
3927 dni temu
Eco dokładnie,piec powinien osiągnąć temperaturę min.57 stopni. Pozdrawiam
Dodaj opinię do tego komentarza
re
990 dni temu
No a sterowniki do pieca CO? Mam na myśli to - https://sterownikitech.pl/sterowniki-do-kotlow,c17.html Jak do tego podejść, aby wszystko szło tak, jak należy? Wiadomo - chodzi nam o jakość, ale też zdrowy rozsądek pod względem kosztów. Propozycje?
Dodaj opinię do tego komentarza
Maria Jankowksa
3935 dni temu
Korzystam z pieca marki żywiec, do tego opał od B&E Energy i jestem bardzo zadowolona.W domu mam ciepło, w piecu nie mam spieków.A cena w sam raz i jeszcze dostawa za darmo.
Dodaj opinię do tego komentarza
SLAWEK
3249 dni temu
AWARIE PIECA HEITZ
Kilkukrotnie zepsuł się piec który nabyłem w 2011 Piec Heitz eko 35
W piecu na gwarancji zepsuła mi się :
1) przekładnia która napędza ślimak od początku chodziła bardzo głośno ale nie miałem porównania do innych pieców i przekładnia przestała działać 3 miesiące po uruchomieniu pieca . Później została wymieniona na gwarancji bardzo szybko.
2) w 2012 we wrześniu nie mogłem uruchomić pieca zablokował się ślimak (ale zabezpieczenie , zawleczka nie zerwała się )
Servisant który skasował mnie za przyjazd 500 zł powiedział że w lecie trzeba też uruchamiać ślimak bo się zablokuje i piec jest brudny ( piec czyszczę raz w miesiącu ) .
3 ) 2013-11-29 zapytałem czy w piecach powinien być Deflektor . W zakupionym piecu nie było i servisant tego też nie zauważył , że brak Deflektora w piecu . Zamówiłem zapłaciłem około 50 zł i zamontowałem po 2 latach .
4) We wrześniu 2014 nie mogłem uruchomić pieca okazało się ze zepsuł się komputer i trzeba go wymienić przyjechał servisant zamontował komputer 250 zł i przyjazd servisanta 500 zł ( servisant powiedział że piec jest brudny i trzeba go częściej czyścić , stopiły się kable w piecu łączące komputer z osprzętem i to zrobiło zwarcie i awarie komputera . Teraz przewody w peszlu biegną poza obudową pieca ).
5) Natomiast w maju 2015 . Zarwała się zawleczka od ślimaka i wyłączyłem piec na lato . Zepsuł się kondensator startowy kupiłem nowy ale nie pasuje jest za duży i nie mieści się w obudowie oraz przestał działać po 30 minutach . Okazało się także awarii uległ ponownie komputer
Dzwoniłem do Pana serwisanta 29-09-2015 miał być u mnie 08-10-2015 niestety wypadłem z grafiku . Następnego dokładnego terminu nie podał . Prosiłem już we wrześniu o przywiezienie zawleczki i kondensatora który pasował by do pieca. Nie miałem kontaktu z panem servisantem więc zadzwoniłem do siedziby firmy .
Wtedy dowiedziałem się że servisant to zewnętrzna firma na którą firma HEITZ nie ma wpływu on tylko zlecają naprawy . Poprosiłem o naprawę mojego pieca w firmie HEITZ i opisałem sytuację . Sprawdzono moją wersję i poinformowano mnie że Pan servisant nie ma czasu bo naprawia inne piece . Poprosiłem o przyjazd bo już dwa razy wypadłem z grafiku i dwa miesiące pale w piecu na rusztach co 3 godziny dorzucam opał ( dobrze że zima jest łagodna ) .
Proszę o przyjazd serwisanta w tym tygodniu naprawienie pieca oryginalnymi częściami firmy HEITZ powiedział mi ,że mogą przyjechać ale zapłacę 2 zł za kilometr w każdą stronę a do mnie jest 400 km w jedną stronę , powiedziałem ,że mnie nie stać na przyjazd servisu HEITZ i poczekam na Pana servisanta z firmy zewnętrznej , i prosiłem ,żeby przeprosił go w moim imieniu jeżeli go czymś obraziłem ( poszedłem po rozum do głowy , przede mną jeszcze 6 miesięcy palenia w piecu )
Pan Servisant przyjechał wymienił komputer za który zapłaciłem 210 zł plus kondensator i zawleczkę pieca nie uruchomił bo już nie miał czasu za przyjazd zapłaciłem 700 zł . Drugi raz przyjechał po 10 dniach i dokończył naprawę pieca za drugi przyjazd też zapłaciłem 700 zł .Piec został naprawiony początek grudnia . ( zapłaciłem bo głupi nie jestem przede mną jeszcze 5 miesięcy palenia w piecu ) . I może już mnie polubi Pan servisant .
Zapytałem czy firma HEITZ odkupuje swoje piece mało używany bo często zepsuty , do tej pory czekam na odpowiedź od firmy HEITZ . Może myślą ,że to żart , ale mi nie jest do śmiech .
Klient który niema już siły naprawiać pieca firmy HEITZ
Dodaj opinię do tego komentarza
wojtek
3232 dni temu
dobrze wiedzieć właśnie wyleczyłeś mnie Kolego z firmy heitz
Dodaj opinię do tego komentarza
croolick
3232 dni temu
Też niestety mam zł doświadczenia z Heiztechnik. Ich serwis to jakaś kpina - gość przyjeżdża z miejscowości oddalonej o 400 km, trzeba się umawiać na konkretne dni a serwis robi wszystko by zwalić winę albo na użytkownika, albo niewłaściwe paliwo, co na jedno wychodzi. Piece po prostu są źle zaprojektowane i wykonane są z materiałów niskiej jakości
Odradzam z z pelna odpowiedzialnością kupna kotłów z serii HT Duo a i bacząc na beznadziejną jakość serwisu lepiej sobie odpuścić produkty Heiztechnik!
Dodaj opinię do tego komentarza
and
2895 dni temu
też zastanawiałem sie nad heitz - ale mnie wyleczyłeś .dzięki
Dodaj opinię do tego komentarza
PAWEŁ
2835 dni temu
Zastanawiam się czy koszt na praw już przekroczył wartość pieca czy jeszcze nie?
Dodaj opinię do tego komentarza
yach 48
2902 dni temu
posiadam kocioł z palnikiem rynnowym R 2010 żeliwnym nie bardzo wiem jak powinien wyglądać płomień przy prawidłowym ustawiewniu parametrów.
Dodaj opinię do tego komentarza
dominika
2952 dni temu
Mam piec unikessel 15kw niby wszystko ok latwy w obsludze tylko nie moge ustawic go w sposob zeby wegiel dobrze sie wypalal moze ma ktos taki piec I pomoze ???
Dodaj opinię do tego komentarza
marek
2947 dni temu
A co zrobić, jeżeli paliwo się żużluje ( dużo powietrza) i na drzwiach osadza się czarny osad ( malo powietrza) ?
Dodaj opinię do tego komentarza
Słaby węgiel
2795 dni temu
Dobre pytanie, sam tak doświadczyłem i okazuje się, że kaloryczność albo jakość węgla jest odpowiedzią. Słaby węgiel wypala się przy np. 20% powietrza i daje przy tym żużel, no i tak mała ilość powietrza daje osad na drzwiczkach. Jak dasz więcej powietrza to żużela jest jeszcze więcej jak było, ale nie ma potrzebnej wyższej temperatury wypalania i też może być osad. Więcej powietrza w słabym węglu po prostu zmniejsza jego palenisko, bo cały czas pojawiają się spieki i to już od 20-30% powietrza, gdzie prawidłowy węgiel spala się w 70-80% powietrza.
Dodaj opinię do tego komentarza
spiekanie
3599 dni temu
Jeżeli w piecu na ekogroszek występuje zjawisko spiekania się węgla tzw. Popkorn lub zuzlowanie się węgla, a zmniejszenie dopływu powietrza nie pomaga, oznacza to iż istnieje prawdopodobieństwo, iż użyty węgiel jest nieprzystosowany do naszego pieca, lub ma za wysoką kaloryczność i w zadanym okresie czasu nie dochodzi do jego całkowitego spalenia. Pamiętajmy, aby przed zakupem ekogroszku sprawdzić, czy w naszym piecu możemy spalić zakupione paliwo, i czy nasz piec da się ustawić w taki sposób, by cały opał został prawidłowo spalony.
Dodaj opinię do tego komentarza
Klauzi
3336 dni temu
Jak ustawić piec 23 kw z podajnikiem do węgla czeskiego z kopalni Komorany , teraz pale na wodę i jakoś się pali ale na dniach przełączę na podłogowe i grzejniki
Dodaj opinię do tego komentarza
eco
3994 dni temu
Ludzie popełniają błąd przy ustawieniu pieca na ekogroszek - im mniejsza moc lub tzw czas wrzutu tym gorzej i nie ma przy tym oszczędności. Po prostu piec nie dochodzi do zadanej temperatury i stopniowo małymi porcjami wrzuca więcej niż kilka razy większą dawkę, która podniesie znacznie temperaturę pieca. Nie zawsze mniej znaczy lepiej.
Dodaj opinię do tego komentarza
masakra
3222 dni temu
mam 8 lat piec SAS na ecogroszek przerobił ok.30 ton. nigdy nic się nie zepsuło. Temperaturę utrzymuję na poziomie 45 stopni żadne 55 ! stosunek podawania do przerwy wynosi 30 sek. do 90 sek i jest idealnie pod warunkiem ,że groszek ma 26000 K/.Piec czyszczę raz na 2 miesiące komplet z odstojnikiem z tyłu pieca. Zasobnik pomalowałem w środku farbą kałczukową zero rdzy . przed miesiącem sprawdzałem ślimak wygląda jak nowy mogę udostępnić zdjęcia. masz pytania napisz marek.cioroch@wp.pl
Dodaj opinię do tego komentarza
eco
2894 dni temu
Dlatego co piec to inne ustawienia. Każdy musi sobie dopasować. Ja uważam że nie ma co za wiele kombinować jeżeli chodzi o ustawienia domyślne. Pare % można aby go dostroić ale nigdy nie eksperymentujmy z za małym wrzutem np. 1s czy 2sek pracy ślimaka bo doprowadzimy to spadku mocy lub wypalimy paliwo do zera, co jest również ryzykowne.
Dodaj opinię do tego komentarza
Kris
3334 dni temu
Czeski groszek prawdopodobnie bedzie wymagał spalania z małą iloscia powietrza. Wazne aby powietrza bylo tyle, by palenisko nie bylo dymiace i czerwone. Jak za duzo powietrza to ogien jest jasny lub bialy i tworza sie spieki. Jak wiele ma byc wrzutu to zalezy od kalorycznosci wegla i trzeba to dobrac eksperymentalnie. Np 5sek wrzutu 35 sek przerwy.
Dodaj opinię do tego komentarza
Więcej artykułów od autora PaM
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.166