O nasChronologiaArtykułyWspółautorzyPocztaZałóż bloga
Wstęp
Treść artykułu
Galeria zdjęć
Opinie
Polecane artykuły
PaM (1166 pkt)Strona WWW Autora
Ilość odwiedzin:
12 621
Czas czytania:
15 105 min.
Kategoria:
Dom i ogród
Autor:
PaM (1166 pkt)
Dodano:
4226 dni temu

Data dodania:
2013-12-17 09:08:26

 

 

Choinka – w wielu kulturach i religiach drzewko, najczęściej świerkowe lub jodłowe jest symbolem życia i płodności. Podobnie w religii katolickiej i protestanckiej już od około XVIII wieku upodobano sobie symbol drzewa rajskiego ozdobionego w papierowe dekoracje. Obecnie ozdabiamy drzewo zwane choinką na święta Bożego Narodzenia. Drzewo ma przynieść nam szczęście i jest symbolem odnowienia życia, trwania i płodności.


 

 

Jaką choinkę wybrać?

Często wiele sklepów i hipermarketów oferuje różnego typu drzewka. Najlepszym wyborem na świeżą choinkę będzie wizyta w nadleśnictwie. Tam możemy kupić świeże i porządne drzewo czasami za połowę ceny oferowanej przez sklepy. Co więcej, otrzymamy bezcenne rady i gwarancję świeżości o którą ciężko w sklepach.


 

Najczęściej na choinkę wybieramy świerk pospolity. Jest to najtańsze drzewko zatem i najpopularniejsze. Posiada bardzo charakterystyczny zapach na którym nam zależy. Niestety świerk pospolity ma bardzo cienkie igły, które szybko gubi. Nie postoi za długo w naszym domu.


 

W nadleśnictwie metrowy świerk może kosztować 15-20zł, a podobne w hipermarkecie np. 30zł. Dodatkowo takie drzewo z hipermarketu zostało ścięte kilka dni lub nawet tygodni wcześniej. Nie gwarantuje to nam świeżości drzewa. Możemy się o tym przekonać po kolorze dolnej części pnia. Jeżeli jest jasne, a żywica krystaliczna i przeźroczysta – możemy być pewni świeżości sprzedawanej choinki. Dodatkowo igły powinny być świecące. Jeśli spotkamy ciemny pień a na nim woskowe krople żywicy to jest to znak iż drzewo nie jest za świeże, a zatem szybciej będzie gubiło igły. W przypadku jodły brak świeżości spowoduje zasychanie pędów, a igły zrobią się matowe.


 

Drugim gatunkiem pod względem popularności jest jodła. Jest to solidniejsze drzewo, które może wytrzymać nawet 2 miesiące, nie gubiąc igieł. Igły na jodle są grubsze dzięki temu tak długo są w stanie przetrwać, lecz nie dają charakterystycznego zapachu świeżości. Jodła jest droższym drzewem sprzedawanym w nadleśnictwie jak i w sklepach.


 

Dokonując zakupu sprawdźmy stan choinki. Często w sklepach drzewa są zapieczętowane w siatkę, tak by zajmowały mniej miejsca. Nie wiemy czy w takim przypadku drzewo nie jest krzywe, a gałęzie nierówne. Powinniśmy zdjąć siatkę, by upewnić się jak choinka będzie się prezentowała w całości.


 

Choinka bez korzenia

Jeżeli zakupiliśmy choinkę bez korzenia musimy zapewnić jej stałe nawilżenie. Najlepiej do tego celu nadają się standardowe pojemniki z uchwytem. Pień drzewa umieszczamy wewnątrz otworu, następnie zaciskamy pierścień. Od spodu wlewamy zimną wodę wypełniając poziom tak, by pień był stale nawilżony. Pozwoli to wydłużyć świeżość choinki, np. ścięty świerk bez wody wytrzyma około 10 dni a nawodniony około 3-4 tygodni.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję

Temat / Nick / URL:

Treść komentarza:

-1 (17)

1
4034 dni temu

1
Dodaj opinię do tego komentarza

Więcej artykułów od autora PaM

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 1074 dni temu

liczba odwiedzin: 1265

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4562 dni temu

liczba odwiedzin: 23508

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4537 dni temu

liczba odwiedzin: 14735

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4373 dni temu

liczba odwiedzin: 12058

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4579 dni temu

liczba odwiedzin: 15060

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4545 dni temu

liczba odwiedzin: 20774

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 2238 dni temu

liczba odwiedzin: 36204

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4435 dni temu

liczba odwiedzin: 20580

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4512 dni temu

liczba odwiedzin: 23601

Polecamy podobne artykuły

Teraz czytane artykuły

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4226 dni temu

liczba odwiedzin: 12621

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2308 dni temu

liczba odwiedzin: 2823

autor:bartoszkeprowski(3488 pkt)

utworzony: 3263 dni temu

liczba odwiedzin: 7638

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3933 dni temu

liczba odwiedzin: 3021

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4193 dni temu

liczba odwiedzin: 5605

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 2973 dni temu

liczba odwiedzin: 2236

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 971 dni temu

liczba odwiedzin: 983

Artykuły z tej samej kategorii

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4645 dni temu

liczba odwiedzin: 282129

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4570 dni temu

liczba odwiedzin: 10293

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3709 dni temu

liczba odwiedzin: 10039

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 4090 dni temu

liczba odwiedzin: 8949

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3575 dni temu

liczba odwiedzin: 21802

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4475 dni temu

liczba odwiedzin: 106548

autor:PaM(1166 pkt)

utworzony: 4007 dni temu

liczba odwiedzin: 8370

autor:admin(52257 pkt)

utworzony: 3917 dni temu

liczba odwiedzin: 7360

autor:pj(16465 pkt)

utworzony: 3266 dni temu

liczba odwiedzin: 5915

Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.

© 2025 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.127

Akceptuję pliki cookies
W ramach naszego portalu stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym momencie zmiany ustawień dotyczących cookies. Jednocześnie informujemy, iż warunkiem koniecznym do prawidłowej pracy portalu Altao.pl jest włączenie obsługi plików cookies.

Rozumiem i akceptuję