
Choinka – w wielu kulturach i religiach drzewko, najczęściej świerkowe lub jodłowe jest symbolem życia i płodności. Podobnie w religii katolickiej i protestanckiej już od około XVIII wieku upodobano sobie symbol drzewa rajskiego ozdobionego w papierowe dekoracje. Obecnie ozdabiamy drzewo zwane choinką na święta Bożego Narodzenia. Drzewo ma przynieść nam szczęście i jest symbolem odnowienia życia, trwania i płodności.
Jaką choinkę wybrać?
Często wiele sklepów i hipermarketów oferuje różnego typu drzewka. Najlepszym wyborem na świeżą choinkę będzie wizyta w nadleśnictwie. Tam możemy kupić świeże i porządne drzewo czasami za połowę ceny oferowanej przez sklepy. Co więcej, otrzymamy bezcenne rady i gwarancję świeżości o którą ciężko w sklepach.
Najczęściej na choinkę wybieramy świerk pospolity. Jest to najtańsze drzewko zatem i najpopularniejsze. Posiada bardzo charakterystyczny zapach na którym nam zależy. Niestety świerk pospolity ma bardzo cienkie igły, które szybko gubi. Nie postoi za długo w naszym domu.
W nadleśnictwie metrowy świerk może kosztować 15-20zł, a podobne w hipermarkecie np. 30zł. Dodatkowo takie drzewo z hipermarketu zostało ścięte kilka dni lub nawet tygodni wcześniej. Nie gwarantuje to nam świeżości drzewa. Możemy się o tym przekonać po kolorze dolnej części pnia. Jeżeli jest jasne, a żywica krystaliczna i przeźroczysta – możemy być pewni świeżości sprzedawanej choinki. Dodatkowo igły powinny być świecące. Jeśli spotkamy ciemny pień a na nim woskowe krople żywicy to jest to znak iż drzewo nie jest za świeże, a zatem szybciej będzie gubiło igły. W przypadku jodły brak świeżości spowoduje zasychanie pędów, a igły zrobią się matowe.
Drugim gatunkiem pod względem popularności jest jodła. Jest to solidniejsze drzewo, które może wytrzymać nawet 2 miesiące, nie gubiąc igieł. Igły na jodle są grubsze dzięki temu tak długo są w stanie przetrwać, lecz nie dają charakterystycznego zapachu świeżości. Jodła jest droższym drzewem sprzedawanym w nadleśnictwie jak i w sklepach.
Dokonując zakupu sprawdźmy stan choinki. Często w sklepach drzewa są zapieczętowane w siatkę, tak by zajmowały mniej miejsca. Nie wiemy czy w takim przypadku drzewo nie jest krzywe, a gałęzie nierówne. Powinniśmy zdjąć siatkę, by upewnić się jak choinka będzie się prezentowała w całości.
Choinka bez korzenia
Jeżeli zakupiliśmy choinkę bez korzenia musimy zapewnić jej stałe nawilżenie. Najlepiej do tego celu nadają się standardowe pojemniki z uchwytem. Pień drzewa umieszczamy wewnątrz otworu, następnie zaciskamy pierścień. Od spodu wlewamy zimną wodę wypełniając poziom tak, by pień był stale nawilżony. Pozwoli to wydłużyć świeżość choinki, np. ścięty świerk bez wody wytrzyma około 10 dni a nawodniony około 3-4 tygodni.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję