5 492
6 072 min.
Zdrowie i uroda
pj (15391 pkt)
4083 dni temu
2013-09-17 15:16:06
W niniejszym artykule opiszemy m.in. ważne informacje na temat objawów zatrucia oraz udzielania pierwszej pomocy osobom, które zjadły niebezpieczne dla zdrowia grzyby. Zatrucie przebiega tym groźniej, im większa ilość grzybów została zjedzona.
Najbardziej szkodliwe toksyny zawierają grzyby blaszkowate, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki - cienkie listewki. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich dwa najgorsze:
Muchomor sromotnikowy - o zielono zabarwionej skórce kapelusza, mylony z gołąbkami, gąskami, a także z czubajką kanią.
Muchomor jadowity i wiosenny - ma owocniki białe i z tego powodu bywa mylony z pieczarkami.
Objawy
Wkrótce po zjedzeniu, czyli od 1/2 do około 3 godzin pojawiają się silne bule brzucha, biegunka, wymioty, zaburzenia widzenia, drgawki, zaburzenia oddychania, żółtaczka, skaza krwiotoczna oraz biegunka. Przy zatruciu muchomorem dodatkowo: niepokój, bredzenie. Im później od zjedzenia wystąpią objawy, tym można się spodziewać silniejszego zatrucia. Nawet może dojść - w najgorszych przypadkach – do śpiączki prowadzącej do śmierci.
Pierwsza pomoc
Tutaj jest kilka podstawowych punktów godnych zapamiętania:
-
Wywołać wymioty – podając do picia np. dobrze osoloną wodę;
-
Podać sól gorzką, zrobić lewatywę;
-
Podawać do picia mocną herbatę z miodem lub cukrem;
-
Gdy nic nie pomoże, jak najszybciej zawieźć chorego do szpitala, zabierając ze sobą próbkę grzybów.
-
Jeżeli oznaki zatrucia występują bardzo późno, najczęściej dopiero po 10 lub 11 godzinach po posiłku, istnieje wówczas podejrzenie zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym, możliwym do neutralizacji tylko w specjalistycznych klinikach.
Tu znajdziecie szczegółową listę trujących grzybów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_truj%C4%85ce
Przestrzeganie reguł
Aby nie dopuścić do zatrucia grzybami należy przestrzegać kilka ważnych zasad:
-
Nie ma konkretnego sposobu (poza atlasem w ręku) na odróżnienie grzyba jadalnego od bardzo podobnego trującego.
-
Smak jest zawodną wskazówką, gdyż np. muchomor sromotnikowy jest najniebezpieczniejszym grzybem naszych lasów, a ma przyjemny słodkawy smak!
-
Sinienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu nawet jadalne podgrzybki jak i niejadalne borowiki szatańskie.
-
Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają tzw. rurki (gąbka)
-
Nie powinno się podawać potraw z grzybków dzieciom.
-
Koniecznie jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.
-
Grzyby dość szybko wchłaniają różne pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych z terenów wokół zakładów przemysłowych, jak i szlaków komunikacyjnych.
-
Należy zrywać wyłącznie znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, grzyb należy wyrzucić!
Mamy nadzieję, że napisane i znalezione przez nas porady (niektórzy z nas mieszkają blisko lasów) sprawią, że grzybobranie stanie się przyjemnością, a nie stresującą wyprawą, która może się przykro zakończyć.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą Altao.pl. Kup licencję
Galeria zdjęć - Niebezpieczne grzybobranie – objawy zatrucia, pierwsza pomoc i ważne zasady
Grzybobranie
4082 dni temu
To prawda, wiele grzybiarzy i to z doświadczeniem są tak pewni siebie, że nawet jak im się powie, uważaj to się śmieją. Później słyszymy, że doświadczony a się pomylił. Jak trudno ich przekonać, że jak nie są pewni to grzyba wyrzucić. Ale to znów nie dotyczy tych co "zawodowo" zbierają grzyby, bo przecież taki się zna i jest pewny tego co zebrał. Uważajmy też na tych co grzyby sprzedają na pobliskich drogach, nie kupujmy grzybów w reklamówkach foliowych. Tak przechowywane też potrafią być niebezpieczne!
Dodaj opinię do tego komentarza
Więcej artykułów od autora pj
Polecamy podobne artykuły
Teraz czytane artykuły
Nowości
Artykuły z tej samej kategorii
Pliki cookie pomagają nam technicznie prowadzić portal Altao.pl. Korzystając z portalu, zgadzasz się na użycie plików cookie. Pliki cookie są wykorzystywane tylko do działań techniczno-administracyjnych i nie przekazują danych osobowych oraz informacji z tej strony osobom trzecim. Wszystkie artykuły wraz ze zdjęciami i materiałami dostępnymi na portalu są własnością użytkowników. Administrator i właściciel portalu nie ponosi odpowiedzialności za tresci prezentowane przez autorów artykułów. Dodając artykuł, zgadzasz się z regulaminem portalu oraz ponosisz odpowiedzialność za wszystkie materiały umieszczone przez Ciebie na stronie altao.pl. Szczegóły dostępne w regulaminie portalu.
© 2024 altao.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.
0.120